Tyrimo duomenimis - žmonės, kasdien valgantys kimči, turi mažesnę viršsvorio riziką

Naujausi įrašai

Tyrimo duomenimis - žmonės, kasdien valgantys kimči, turi mažesnę viršsvorio riziką

Pietų Korėjoje paskelbtame tyrime nustatyta, kad žmonės, kasdien valgantys kimči, turi mažesnę viršsvorio riziką

Medicinos žurnalas "BMJ Open" paskelbė pranešimą apie tyrimo "Kimchi vartojimo ir nutukimo ryšys, pagrįstas suaugusių korėjiečių KMI ir viršsvorio stebėsena" rezultatus. Jo metu apklausta daugiau kaip 115 tūkst. 40-69 metų amžiaus korėjiečių. Paaiškėjo, kad korėjiečiams, per dieną suvalganttiems nuo vienos iki trijų kimchi porcijų (50 g - 150 g)  nutukimo tikimybė buvo mažesnė nei suvartojantiems mažiau nei vieną porciją per tą patį laiką.

Čung Ang universiteto, Korėjos nacionalinio vėžio centro ir Pasaulinio kimči instituto mokslininkai nustatė, kad vyrams, kurie į savo mitybos racioną įtraukdavo didelius kiekius pekino kopūstų kimči, antsvoris grėsė 10 proc. rečiau. Tiek vyrams, tiek moterims, kurių mitybos racione buvo didelis kiekis ridikų kimči, nutukimo rizika buvo atitinkamai 8 proc. ir 11 proc. mažesnė.

Dar vienas tyrimas, paskelbtas žurnale "Journal of Ethnic Foods", patvirtino, jog kimči gali būti veiksminga priemonė nutukimui gydyti. 

Fermentuotų maisto produktų nauda

Daugybė įvairių tyrimų patvirtino, kad mityba, kurioje gausu fermentuotų maisto produktų, tokių kaip kimči, yra naudinga sveikatai - didina žarnyno mikrobiomo įvairovę ir mažina uždegimus, lėtina senėjimo procesus, vėžinių ląstelių dauginimąsį . 

Ontaryje praktikuojanti dietologė Michelle Jaelin teigia, kad tyrimų išvados jos visai nenustebino ir pridėjo, jog kimči sudėtyje esančios skaidulos yra ypač naudingos sveikatai.

"Skaidulos padeda ilgiau išlikti sotiems. Kitas dalykas, kadangi tai yra fermentuotas maistas, jame yra tam tikrų pre- ir probiotikų, kurie naudingi žarnyno sveikatai", - sakė Jaelin.

Ji taip pat pridūrė, kad kimči patiekimas irgi gali būti labai reikšmingas veiksnys, lemiantis jo naudą sveikatai. Ne mažiau svarbu ir tai, ką valgote su kimči. Kimči dažnai patiekiamas kaip garnyras kartu su kitomis sveikomis daržovėmis ir baltymais.

Kimči vartojimas naudingas visiems 

Nors tyrimas buvo atliktas Pietų Korėjoje ir jame dalyvavo tik suaugę korėjiečiai, Jaelin teigė, kad kimči vartojimas naudingas visiems. "Aš tikrai įžvelgiu naudą sveikatai įvairioms kitoms gyventojų grupėms. Žinoma, kimči turėtų būti tai, kas jums patinka, ką mėgstate valgyti", - sakė ji.

Daugybė mokslinių tyrimų patvirtino, kad korėjietiško maisto nauda sveikatai yra susijusi su natūralių ingredientų įvairove, mažu bendru kalorijų kiekiu ir apskritai subalansuota mityba, jei lyginsime ją su vakarietiška. 

Korėjiečiai patenka tarp 10 šalių, kuriose vidutinė tikėtina gyvenimo trukmė yra ilgiausia pasaulyje, t.y., per 80 metų.

Paskelbta: Tinklarastis

Komentuoti