Kas tas Kimči?

Naujausi įrašai

Apie Kimči

Kas yra Kimči?

Kimči yra pats garsiausias korėjietiškos virtuvės patiekalas ir tikras jos pasididžiavimas. Lietuviai neįsivaizduoja savo gyvenimo be raugintų kopūstų, o korėjiečiai – be savojo kimči, kurį galime laikyti mūsiškių raugintų kopūstų gerokai patobulintu analogu.

Trumpiausiai kimči būtų galima apibūdinti kaip fermentuotas daržoves su įvairiais prieskoniais, prieskoninėmis daržovėmis, jūros gerybėmis ar jūros dumbliais. Tradiciškai jų pagrindą sudaro pekino kopūstai, tačiau kimči yra labiau gamybos metodas, o ne konkretus patiekalas, taigi dažnai naudojamos ir kitos daržovės - morkos, agurkai, smidrai ir kt.

Dažniausiai sutiksite daugiau ar mažiau aštrius kimči. Aštrumui išgauti tradiciškai naudojamos korėjietiškų džiovintų čili pipirų drožlės, vadinamos gochugaru. Taip pat kiek  rečiau, bet gaminami ir švelnaus skonio kimči, nenaudojant gochugaru pipirų. Jie pakeičiami kitomis prieskoninėmis daržovėmis. 

Siūlome paragauti mūsų gaminamo švelnaus pekino kopūstų kimči su ciberžole, kurį rasite kimchinamai.lt parduotuvėje. Kimči receptas su ciberžole.

Kimči nauda organizmui

Visgi pats svarbiausias kimči populiarumo argumentas yra jo vertė, o ji išties neįkainojama!

2013 metais pasaulinio lygio žurnalo Health kimči pripažintas kaip vienas iš sveikiausių maisto produktų (Kimchi Health Benefits).

Kimči turtingas ląstelienos, probiotikų, antioksidantų ir vitaminų. Šis maistas stiprina imunitetą, mažina arterinį kraujospūdį, palengvina diabeto būklę, lėtina senėjimo procesus.

Kimči yra labai daug vitamino A, C ir probiotikų. Tačiau jame nesama nei baltymų, nei riebalų.

Kimči beveik neturi kalorijų, užtat pasižymi dideliu ląstelienos kiekiu. Ji, kaip žinome, gerina virškinimą ir padeda reguliuoti svorį. Nuolat valgant kimči dingsta saldumynų poreikis, o žmogus ilgą laiką jaučiasi sotus.

Naudingosios kimči esančios bakterijos gerina virškinimo trakto ir žarnyno veiklą. Jos „sveikatina“ žarnyno mikroflorą, saugo nuo vidurių užkietėjimo. Sveikas žarnynas padeda žmogui apskritai geriau jaustis. Nuolatinis kimči vartojimas gerina ir širdies bei kraujagyslių sistemos darbą, valo krauja, mažina cholesterolį.

Kimči tradicijos Korėjoje

Korėjoje kimči yra nacionalinis simbolis, dažnai vadinamas korėjiečių duona. Patiekalas valgomas kasdien ir bene su viskuo – kaip garnyras.

Šalyje dar gyva tradicija, kai moterys susirenka draugėn ir kartu gamina didžiulį kiekį kimči, kartais net metams į priekį.

Kimči ruošimo procesas yra įtrauktas į UNESCO nematerialiojo paveldo sąrašą, taigi tai yra jau ir pasaulinės virtuvės dalis.

Įdomu, kad Seule netgi veikia kimči muziejus, kurio kolekcijoje – apie du šimtus šio patiekalo versijų.

Kimči istorija 

Kimči istorijos pradžia yra paprika, kurią Europos pirkliai atvežė į Korėją 16 amžiaus pabaigoje.  1614-aisiais čili pipiras pirmąsyk paminimas korėjietiškoje enciklopedijoje, o 17 a. jis atsiranda kimči receptuose. Tiesa, istorikai teigia, kad kimči korėjiečių virtuvėje egzistavo gerokai seniau, mat pavyko rasti panašių į šį patiekalą receptų, kurie siekia giliausią, net dviejų tūkstantmečių senovę. Tačiau, artimiausia šiandienos kimči versija aptinkama 19 amžiuje.

Iš pradžių kimči nebuvo jokia kulinarijos pažiba. Tai tebuvo būdas apsirūpinti daržovėmis žiemai. Kimči gamindavo kolektyviai – ištisomis šeimomis ir net kaimais.

Reikšmės kimči raidai turėjo ir religija. Korėjoje vyravęs budizmas nulėmė vegetarišką dietą, tad kimči buvo puikus būdas apsirūpinti organizmui reikalingomis medžiagomis. Kad kimči išliktų vertingas ilgais žiemos mėnesiais, jo atsargas talpindavo į specialius keraminius indus, kuriuos užkasdavo tiesiog žemėje.

Su kimči siejasi ne viena korėjietiška tradicija. Bene svarbiausia yra kimčžan – tai kolektyvinis daržovių ruošimas žiemai. Šio proceso metu korėjiečiai bendrauja, dalijasi ingredientais ir patirtimi. Tai ne tik maisto gamyba, bet ir bendruomenės, šeimos bei kartų  tarpusavio ryšių palaikymas.

Vietnamo karo metu kimči sudarė svarbią kareiviško davinio dalį. Galima sakyti, šis patiekalas išgelbėjo nuo bado ištisą armiją. Neišvengė jis ir modernizacijos – 2008 m. Pietų Korėjos mokslininkai sukūrė mažo kaloringumo ir turtingą vitaminų „kosminį kimči“ be bakterijų. Būtent šį variantą pirmąkart kosmose suvalgė astronautė I So Jon.

Nenuostabu, kad kimči toks populiarus visame pasaulyje. Pirma, korėjiečių virtuvė apskritai labai paprasta, daugelį jos patiekalų nesunku pasigaminti namuose. Antra, joje kūrybiškai susitiko Rytai ir Vakarai, tai yra – korėjietiškai tradicijai susimaišius su europietiškąja išėjo įdomus gastronominis kokteilis. Jis nesvetimas europiečiui, bet sykiu ir nestokojantis egzotikos. 

 

Paskelbta: Tinklarastis

Komentuoti